Ezoterika február 2000   Mária a Martin Bučekovci:
  Život - meditácia - strava  II.časť

 

   K satvickým potravinám patrí aj mlieko. Je to úplná potrava, t.z., že obsahuje všetko, čo potrebuje náš organizmus. Mlieko pijeme čerstvé alebo prevarené. Za čerstvé pokladáme mlieko 1/2 hodiny po nadojení. Inak ho vždy prevárame. Pijeme ho ráno a pred spaním, najlepšie teplé. Samozrejme, ak má niekto naň chuť aj cez deň, netreba sa tomu brániť.

   Na osladenie mlieka použijeme cukor a na lepšie strávenie odporúčame okoreniť, a to zázvorom, kardamónom, vanilkou, škoricou, turmerikom. Zázvor môžeme použiť čerstvý (na 1l mlieka 1/2 čajovej lyžičky) alebo práškový (štipku na 1l mlieka). Kardamón (práškový alebo zrniečka) používame v množstvách ako zázvor. Vanilku odporúčame práškovú alebo ako vanilkový cukor. Z vanilky a škorice pridávame štipku. Korenia varíme s mliekom. Po dokončení odporúčame precediť.

   Veľmi chutné je mlieko, ktoré varíme s cukrom, kardamónom a zázvorom aspoň pol hodiny. Je sladké, voňavé a hustejšie. Tieto korenia je vhodné použiť aj pri príprave krupičnej, ryžovej alebo vločkovej kaše.

   Ostaneme ešte pri pití. Celý deň odporúčame piť prevarenú vodu (varíme aspoň 10 minút) uchovávanú v termoske. Po prevarení necháme vodu ustáť. Na povrchu sa nám vytvorí povlak, ktorý môžeme odstrániť papierovou servítkou, alebo prelejeme cez filter. Spodok vylejeme. Takto upravená voda detoxikuje telo. Do prevarenej vody v termoske môžeme pridať kúsok čerstvého zázvoru. Ak máme práškový zázvor, ten varíme s vodou (rovnako aj fenikel alebo čierne korenie). Prevarenú vodu (o teplote asi 40°C) potom dochutíme citrónovou šťavou a medom.

   Lassi je ďalší chutný nápoj. Pripravíme ho z 1/2l jogurtu a 1l vlažnej vody. Pridáme cukor, zázvor (čerstvý alebo práškový), škoricu, kardamón, na drobno posekanú čerstvú mätu. Všetko dobre vymixujeme habarkou. Toto je sladké lassi.

   Slané lassi pripravíme ho z 1/2l jogurtu, 1l vlažnej vody. Pridáme zázvor, čierne korenie, kumín, soľ, turmerik, koriander, na drobno posekanú bazalku alebo petržlenovú vňať. Opäť s habarkou dobre rozmiešame. Množstvo jogurtu a vody (1:2), korenia určujeme podľa potreby a chuti. Lassi je najlepšie piť po obede, prípadne popoludní. Či si zvolíme slané alebo sladké lassi, závisí od našej chute, no v prípade, že máte zdravotné problémy, je možné dohodnúť konzultáciu s ajurvédskym lekárom a ten vám vysvetlí, ktoré lassi je vo vašom prípade vhodnejšie, s akým korením (sú možné aj iné kombinácie). Tieto recepty sú všeobecné, a preto množstvo cukru, soli, korenia si určujete podľa vlastnej chuti.

   V minulej časti sme hovorili o satvickej ryži, ktorá sa jednoznačne uprednostňuje a odporúča jesť každý deň. Na druhom mieste sú bezvaječné cestoviny, či už ako príloha k zelenine alebo cestovina v zelenine. Potom zemiaky. Maharišiho Ajurvéda odporúča jesť zemiaky raz týždenne, na obed (nie na večeru, lebo môžu spôsobiť bolesti hlavy). Najlepšie je upiecť ich na plechu v rúre pri 150°C (podliaté troškou vody), pokvapkané ghí (vyškvarené kravské maslo) a posypané čiernym korením. Mali by byť mäkké, voňavé a chrumkavé. Mali by sme ich podávať ako doplnok obeda.

   Cibuľa a cesnak sa v našej kuchyni používajú veľmi často. Pre meditujúcich sa odporúča nahradiť ich čerstvým alebo práškovým zázvorom (do každého jedla, slaného i sladkého). Čerstvý zázvor môžeme opražiť alebo variť jedlo priamo s ním.

   Čerstvou citrónovou šťavou odporúčame dochucovať všetky zeleninové jedlá na tanieri a samozrejme šaláty. Nepoužívame ocot.

   Najfrekventovanejšia zelenina v našej kuchyni je špenát, mrkva, zeler, karfiol, kapusta, kel, fenel, cukiny, uhorky, červená repa, baklažán, špargľa, kaleráb, zemiaky, hrášok, zelená fazuľka, kukurica, čerstvý šalát, paprika, paradajky, brokolica, ružičkový kel. Zeleninu používame čerstvú, len výnimočne zmrazenú. Polotovary neodporúčame. Zeleninové omáčky, dressingy pripravujeme taktiež z čerstvej zeleniny.

Na záver niekoľko rád:

  • jedlo by sme mali jesť čerstvé, max. 6 hodín po jeho varení,
  • dobré je konzumovať každý deň čerstvú zeleninu a aj ovocie,
  • obedovať o 12.00 hod., večerať o 18.00 alebo 19.30 hod.,
  • dve hlavné jedlá cez deň stačia,
  • polievku jesť na večeru,
  • syr konzumovať iba na obed,
  • na prípravu šalátov používať olivový olej, citrón a korenia,
  • každý deň konzumovať aspoň raz dobre uvarené strukoviny (odporúča sa na obed aj na večeru, večer zmiešané s ryžou),
  • uprednostňujú sa dusené jedlá pred vyprážanými,
  • odporúča sa nepoužívať kvasnice, huby, vajcia, čili, kečup,
  • variť by sme mali v čistej kuchyni a s dobrou náladou, a samozrejme s láskou.

 

 

ezgi_bluesep.jpg (1844 bytes)   
      späť    Obsah Časopisu     Ezoterika - Homepage