Ezoterika  december ´99   Mária a Martin Bučekovci:
  Život - meditácia - strava  I.časť

 

V minulom čísle sme vám stručne priblížili Transcendentálnu meditáciu. Keď niekto počuje o meditácii, zákonite sa vynoria otázky: „Čo to urobí s mojím telom, mysľou? Musím meniť životosprávu, svoj režim dňa? …“

Ľudia, ktorí sa rozhodli niečo meniť vo svojom živote, očakávajú, že im poviete, čo majú zmeniť. Nám s manželom sa veľmi páči láskavý postoj Maharišiho Maheša Jogiho, pretože on vždy iba odporučí, čo by sme mali robiť. Pokiaľ ide o stravu, tak napríklad hovorí, že prijatelnejšie je mäso v žalúdku ako v mysli. To znamená, že ak máme na mäso chuť, doprajme si ho. Môžeme priložiť radu, že pre meditujúcich sa odporúča skôr biele mäso (ryby, hydina) ako červené.

Mahariši hovorí o piatich satvických (čistých) potravinách. Sú nimi pomaranče, ryža, med, ghí (vyškvarené kravské maslo) a mandle. Odporúča ich konzumovať každý deň.

Pomaranče: konzumovať ich môžeme buď celé, alebo ako čerstvú šťavu. Šťavu môžeme dochutiť medom, ghí, prípadne rozriediť vlažnou prevarenou vodou. Množstvo medu, ghí alebo vody použite podľa vlstnej chuti. Samozrejme, piť pomarančovú šťavu môžete aj bez dochucovania.

 

Ryža: ryžu najprv vždy dobre umyjeme, aj v piatich vodách. Potom ju necháme pokojne namočenú aspoň desať minút. Scedíme a môžeme (nemusíme) opražiť na ghí. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme prikrytú zovrieť na silnejšom plameni. Po 2 – 3 minútach plameň stiahneme na minimum a prikrytú varíme do odparenia vody. Ak ryžu nepražíme, pridáme do vody ghí (jednu čajovú lyžičku ghí na tri hrste ryže) a podľa chuti osolíme. Uvarenú ryžu odkryjeme, necháme aspoň 3 minúty schladnúť a môžeme ju podávať. Veľmi príjemne pôsobí ozdobená zeleným korením (nadobro posekaná petržlenová vňať, alebo zelerová vňať, alebo zelená bazalka, koriander …).

Ryžu môžeme prifarbiť mletou paprikou, kari, rozmixovaným špenátom … Dochucovať môžeme aj opraženým horčičným semenom (najlepšie čiernym), opraženou rascou, koriandrom, feniklom, hrozienkami, kokosom, makom, pomletými orieškami, opraženými posekanými mandľami, pokrájanými slivkami … Práškové korenie pridávame už do vody, semená opražíme a pridávame až na záver. Pred varením ryže si uvedomte s čím ju budete kombinovať (zeleninové alebo mäsové jedlo) a zamyslite sa, ako to farebne aj chuťovo zladiť. Nebojte sa experimentovať.

Med: Používame ho na prisladzovanie, treba si však uvedomiť, že iba do tekutiny nie horúcejšej ako 40°C. Inak sa jeho zdravé účinky zničia. Neodporúča sa kombinovať med s mliekom, lebo je to ťažko stráviteľná kombinácia.

Veľmi lahodným nápojom je prevarená voda (ca 40°C ), dochutená medom a citrónovou šťavou. Tento nápoj pôsobí zároveň detoxikačne na organizmus.

Ghí: Maharišiho Ajurvéda odporúča používať na varenie, vyprážanie, dusenie a konzumáciu na prvom mieste ghí, potom slnečnicový olej. Na bežnú konzumáciu aj čerstvé maslo.

Príprava ghí: Do čistej nádoby (primeranej veľkosti), v ktorej sme nepripravovali mäso, dáme 250g alebo 500g čerstvého masla a necháme ho rozpustiť prikryté na veľmi slabučkom plameni. Keď sa nám po rozpustení začne na povrchu tvoriť pena, zbierame ju čistou lyžicou, kým sa tvorí. Pri varení dávame pozor, aby sa nám maslo nepripálilo. Ak nám prebubláva už čistý tuk, môžeme varič vypnúť a necháme maslo 5 – 10 minút chladnúť. Potom ho zlejeme cez gázu alebo filter do čistej nádoby. Hotový tuk nemusíme uložiť do chladničky.

Mandle: Na podporu rozvoja nášho mozgu odporúča Maharišiho Ajurvéda zjesť denne 7 olúpaných mandlí. Aby sa lepšie lúpali, namočíme ich večer do studenej vody.

(O strave aj v budúcom pokračovaní)

 

 

ezgi_bluesep.jpg (1844 bytes)   
      späť    Obsah Časopisu     Ezoterika - Homepage