Prehľad aktuálnych a potenciálnych
rizík geneticky upravených potravín podľa Dr. Geoffrey Clementsa, vodcu Strany
Prírodného zákona Veľkej Británie. Čo
je genetické inžinierstvo?
Genetické inžinierstvo je výraz pre laboratórnu manipuláciu s genetickým kódom
živého organizmu rastlín alebo zvierat. Hlavné aplikácie, ktoré predložili ich
zástancovia sú z oblasti potravín a medicíny.
Na pochopenie hlavných čŕt genetického inžinierstva a nesmiernych rizík, ktoré
predstavuje je nevyhnutné mať aspoň základné pochopenie toho, čo je genetický kód
(tiež známy ako DNK) a ako funguje v živom organizme.
Čo je DNK alebo genetický kód?
Komplexné pochopenie DNK vyžaduje základy z kvantovej fyziky, chémie a molekulárnej
biológie. Niektoré z najdôležitejších čŕt a vlastností molekuly DNK je však
možné popísať v niekoľkých vetách. V tomto článku by som rád predstavil
niektoré z týchto vlastností v laickom jazyku a zdôraznil niektoré črty, ktoré sa
pri definovaní genetického inžinierstva z celkového obrazu často vynechávajú.
Jednoducho povedané, DNK je kódom všetkého života. Je to veľmi dlhá molekulárna
štruktúra, ktorá pozostáva z reťazca jednotiek alebo génov, v ktorých sú
zakódované všetky informácie, čo sa týka štruktúry a fungovania živého organizmu
po celý jeho život, ako aj biologické informácie, ktoré sa odovzdávajú ďalej z
jednej generácie na druhú. O ľudskej DNK, ktorá je usporiadaná ako zložitá dvojitá
závitnica, navíjajúca sa na seba, s rádovo 100 000 génmi, ako aj o značnej dĺžke
DNK je doteraz veľmi málo známe. Ľudská DNK je usporiadaná do 23 párov chromozómov
a hoci DNK všetkých živých organizmov pozostáva s tých istých štyroch základných
molekulárnych jednotiek, je tu obrovská rozmanitosť pokiaľ ide o dĺžku a tvar DNK,
od jedného biologického druhu k druhému. Iba v prípade krajne elementárnych
organizmov, ako sú baktérie, je postupnosť génov v DNK úplne
rozlúštená, hoci aj tu je jej fungovanie ďaleko od úplného pochopenia.
Fungovanie DNK
DNK vyjadruje sama seba prostredníctvom zložitého súboru procesov. Toto jej dovoľuje
vytvárať bielkoviny, ktoré sú základom pre veľké množstvo štruktúr a funkcií v
tele. DNK sa “číta” alebo “prepisuje” - je to proces, ktorý vytvára
špecifické gény pre každú špecifickú funkciu. Do tohto procesu sú zapojené aj
iné úseky DNK, ktoré zapínajú, alebo vypínajú gén. (Sem patria gény známe ako
“podporovatelia” a ”vykonávatelia”, ako aj molekulárne komplexy nazývané
“potlačovatelia” a ”navodzovači”, ktoré sú spojené so špecifickými úsekmi
DNK.) Hoci toto asi vyzerá veľmi technicky, tieto pojmy sú rozhodujúce pre pochopenie
toho, prečo je genetické inžinierstvo také riskantné.
Rozhodujúci bod o štruktúre a fungovaní DNK. Často sa zobrazuje ako reťazec
jednotiek, do ktorého alebo z ktorého môžu byť podľa želania vložené úseky,
vlastne ako počítačové čipy alebo náhradné súčiastky v aute.
V skutočnosti je to krásna, elegantná a veľmi zložitá kvantovo-mechanická
štruktúra, ktorej konfigurácia a vlastnosti sú iba slabo pochopené. Toto je veľmi
dôležitý, ale zriedka povšimnutý bod, pretože každá nekonečne malá zmena na DNK
v ktoromkoľvek bode zmení jej vlastnosti po celej jej dĺžke spôsobom, ktorý by asi
žiaden vedec nemohol predpovedať.
Prvky genetického inžinierstva
Genetické inžinierstvo znamená vziať kúsky DNK z jedného biologického druhu a
vložiť ich do DNK iného druhu s cieľom napodobniť určité želané charakteristické
vlastnosti. V protiklade s propagačnou literatúrou genetické inžinierstvo nie je
prirodzeným rozšírením prirodzeného kríženia alebo prirodzeného výberu. Kde v
prírode nájdeme DNK z ryby, škorpióna, pavúka, vírusu alebo baktérie, zvieraťa
alebo dokonca ľudskú DNK, zavedenú do DNK zeleniny? A predsa toto všetko sú príklady
typov genetických transplantátov, ktoré už boli urobené.
Rovnaké alebo dokonca väčšie obavy vyvoláva fakt, že vysoko aktívne genetické
parazity sa používajú na implantovanie nových génov (transgény) v DNK cieľových
druhov. Tieto sú odvodené od vírusov, ktoré môžu spôsobiť rakovinu alebo iné
choroby, a samy sú modifikované tak, aby boli aktívne v širokom spektre
hostiteľských prostredí DNK (na rozdiel od väčšiny vírusov, ktoré môžu prežiť
a rozmnožovať sa iba u obmedzeného počtu druhov).
Iný mýtus, ktorý treba rozohnať je, že laboratórne metódy sú dokonale presné a
umožňujú vložiť nový gén na presné miesto v DNK. Toto je ďaleko od pravdy. Je to
podobná presnosť ako keď pripevníme reťazec slov na tehlu, tú hodíme cez okno
knižnice a očakávame, že pristane na presnom mieste v básni v konkrétnej knihe.
Skôr ako génový implantát náležito funguje, sa zvyčajne vykonajú doslova tisícky
pokusov. Dokonca aj potom sa môže vyskytnúť jeden alebo mnoho nepredvídateľných a
nekontrolovateľných druhotných účinkov.
Existujú pre to dva dôležité dôvody. Po prvé, vložený gén musí prerušiť
prirodzenú postupnosť DNK. Po druhé, ako už bolo predtým zdôraznené, dokonca aj
najmenšia modifikácia bude mať nevyhnutne za následok úplne nepredvídateľné zmeny
vo forme a štruktúre DNK na kvantovo-mechanickej úrovni.
Využívanie zbytkov DNK z vírusov a baktérií, rozhodujúcich pre technológiu má
tiež potenciálne strašné následky. Riadiace úseky pre nový gén (podporovatelia,
potlačovatelia, atď.) sú oveľa surovejšie vo svojej činnosti ako pre
“prirodzené” gény. Preto môžu nový gén zapnúť alebo vypnúť
nepredvídateľným spôsobom, čo znovu vedie k vedľajším účinkom, ktoré by sa
mohli objaviť kedykoľvek v budúcnosti. Tento aspekt technológie tiež znamená, že
prirodzené bariéry, ktoré bránia DNK, aby preskakovala z jedného druhu na druhý, už
prestali platiť.
Vysoko virulentné zložky (od vírusov po baktérie) vložených génov by sa mohli
preniesť na iné rastlinné druhy, na zvieratá a na našu vlastnú DNK, čo by viedlo k
novým chorobám u rastlín, zvierat a ľudí alebo k mutáciám úplne nepredvídateľnej
povahy.
Existuje množstvo iných technických detailov, ktoré by sa pre úplnosť mali
spomenúť. Musí sa však zdôrazniť, že tie, ktoré sú v súčasnosti zahrnuté v
génovej technológii, nenesú žiadnu záruku, že sa tieto účinky neobjavia.
Doterajšie nešťastné náhody
Už v krátkej histórii genetického inžinierstva existuje viac než dosť “omylov”
na to, aby ukázali, že by sme mali zastaviť zavádzanie nových modifikovaných
produktov. Niektoré príklady:
Toxicita: potravinové doplnky, ktoré sa vyrábali procesom
využívajúcim geneticky modifikovaný enzým spôsobili smrť 37 ľuďom a trvalú
invaliditu ďalším 1 500.
Alergie: zistilo sa, že sójové bôby obsahujúce gén
brazílskeho orecha vytvárali alergické reakcie podobné tým, ktoré vyvolávali
samotné brazílske orechy (tieto reakcie môžu byť samozrejme smrteľné). Našťastie,
na problém sa prišlo vo fáze výskumu a sójové bôby sa nedostali na trh. (Sójové
bôby sú zložkou 60% spracovávaných potravín.)
Škodlivé účinky v dôsledku strávenia modifikovaných produktov:
včely, ktoré strávia peľ z geneticky modifikovaných rastlín, trpeli poškodením
čuchu a mali skrátenú životnosť. DNK je ťažké zničiť, prežije var, a strávená
DNK môže prežiť tráviaci proces. Odtiaľ sa môže dostať do krvného riečišťa a
do iných buniek. Možné sú aj genetické poruchy vrátane rakoviny.
Zmenené hormonálne hladiny a zmenený obsah mlieka: kravy,
ktoré konzumovali geneticky modifikované sójové bôby, vykazovali zvýšený obsah
tuku v mlieku. To pravdepodobne súviselo so zvýšeným rastlinným estrogénom, ktorý
môže tiež ovplyvniť ľudí, najmä deti. (Americká firma Genetic ID môže zistiť
prítomnosť už 1 v 10 000 modifikovaných sójových bôboch.) v inom prípade
používanie geneticky modifikovaného hovädzieho rastového hormónu (Bovine Growth
Hormone, BST) spôsobilo chorobu u dobytka a nezdravé mlieko.
Nekontrolovaný prenos génov na iné druhy: modifikovaná repka
olejnatá je v úzkom vzťahu k divému rastlinnému druhu. Ukázalo sa, že modifikované
gény boli prenesené z divokých druhov pomocou peľu. Toto môže viesť k:
vývoju superburín, ktoré sú odolné proti herbicídom a k vytváraniu nových
supervírusov. Dôkaz tohto bol už pozorovaný.
Budovanie antibiotickej rezistencie: toto je už rýchlo
narastajúci problém v medicíne, ktorý vedie k objaveniu sa superchorôb, ktoré sú
prakticky neliečiteľné. Mnohé geneticky modifikované rastliny nesú antibioticky
rezistentné gény.
Strata biodiverzity: rozsah druhov semien poľnohospodárskych
plodín je obmedzený a používanie herbicídov redukuje druhy divých rastlín.
Strata kvality potravín: existuje už dôkaz o zlej kvalite v
niektorých modifikovaných potravinách, napr. mäkké, ľahko hnijúce ovocie.
Zlá úroda a neočakávané výsledky: neúspech úrody
geneticky modifikovanej bavlny; neočakávaná
a nepredvídateľná zmena farby modifikovaných petúnií.
Premnoženie plodín, ktoré závisia od vysokého dodávania chemikálií:
vlastnosťou mnohých obilnín je ich závislosť na hnojivách a pesticídoch.
(Mimochodom, tieto plodiny sú tiež jednotlivo nevhodné pre rozvojové krajiny, pre
ktoré sa geneticky modifikované potraviny považujú za dlho očakávaného spasiteľa.)
Zvýšené znečistenie zásob potravín a vody: zvýšené
používanie chemikálií je hazardom pre naše potraviny a vodu.
Znečistenie pôdy transgénami: toto už bolo pozorované u
pôdnych húb a baktérií.
Etické obavy: tu je veľa problémov, napr. náboženské a
vegetariánske, keď sa živočíšne a ľudské gény nachádzajú v rastlinách a iných
zvieratách.
Keď vezmeme do úvahy, že geneticky modifikované potraviny sú okolo nás
takú krátku dobu, tieto príklady určite stačia na to, aby ukázali, že musíme
zastaviť takéto nebezpečné experimentovanie s kódom života. Mnohé potraviny,
zložky a spracovateľské prísady sú už predmetom genetického inžinierstva, mnohé
ďalšie sú na rade. Potreba moratória je urgentná. Neexistujú nijaké dobré dôvody
na to, prečo by sa taká nevyskúšaná technológia, nesúca v sebe také množstvo
smrteľných rizík, mala hnať na trh.
Označovanie nie je adekvátne: mlčky sa pripúšťa, že buď technológia je
akceptovateľná, čo jasne nie je alebo že komerčné sily zvíťazili nad zdravým
rozumom a obozretnosťou pokiaľ ide o samotný budúci život. Produkty genetických
transformácií sa nedajú odvolať: keď sa tieto mutácie raz uvoľnia do životného
prostredia, budú okolo nás dovtedy, kým na Zemi prežije život. Aby sme sa vyhli
proliferácii takýchto nebezpečných technológií, je našou kolektívnou
zodpovednosťou zabezpečiť, aby sa život, vrátane vedy a techniky, žil v súlade s
prírodným zákonom.
Ďalšie informácie o genetickom inžinierstve môžete získať na internetovských
stránkach:
http://home.natural-law.org, http://www.natural-law-party.org. |